Geen resultaten Resultaat: Resultaten:
thuiswinkel gecertificeerd
Deze winkel is onafhankelijk gecertificeerd en biedt 30 dagen geld-terug-garantie Meer informatie

Meer informatie +

Een kleurtje was niet altijd gewenst

Hoewel een gezond kleurtje tegenwoordig als chic en begeerlijk wordt beschouwd, was het gedurende een groot deel van de menselijke geschiedenis vooral een teken van armoede. Mensen die in de frisse lucht werkten, waren meestal weerloos tegen de zon. Zo werd de term "redneck" bedacht, een denigrerende term voor eenvoudige arbeiders die fysiek werk in de buitenlucht deden en wiens nek daarom rood werd. Noch de armere, noch de hogere sociale klassen dachten echter na over de negatieve effecten van zonlicht, meer bepaald UVA- en UVB-straling. De elegante Engelse bleekheid werd als nobel beschouwd, een gebruinde huid als gewoon.

De zonnebank - en de risico's?

Pas in de jaren 1920 kwam uitgebreid zonnebaden geleidelijk in de mode. Degenen die het zich konden veroorloven brachten hun vrije tijd door op de stranden in het zuiden en genoten van de warme zonnestralen op hun huid. Tegenwoordig vinden de meeste mensen bescherming tegen kortetermijneffecten zoals zonnebrand en prikken, maar ook langetermijneffecten zoals door licht veroorzaakte huidveroudering, pigmentstoornissen en huidkanker, vanzelfsprekend.

Hoewel mensen steeds meer werden blootgesteld aan UV-straling als gevolg van meer tolerante zwemkleding en sporten, waren maar weinig mensen zich bewust van de schadelijke effecten op hun gezondheid. Tegelijkertijd met de trend naar zonnebaden werden er onafhankelijk van elkaar verschillende producten ontwikkeld om de huid te beschermen. Een van de pioniers was Franz Greiter uit Oostenrijk, die ernstige zonnebrand opliep na het beklimmen van de Piz Buin. Met behulp van zijn kennis van scheikunde mengde hij een crème om dit in de toekomst te voorkomen. In 1946 richtte hij uiteindelijk het merk Piz Buin op, genoemd naar de berg die hem had geïnspireerd om een zonnebrandmiddel te ontwikkelen. Vandaag de dag is het bedrijf nog steeds een van de grootste leveranciers van zonbeschermingsproducten.

Het belang van de zonbeschermingsfactor

Het was ook Greiter die de term zonbeschermingsfactor, kortweg SPF, bedacht. Deze geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt blijven zonder het risico te lopen te verbranden. Deze langere beschermingstijd wordt berekend aan de hand van de tweede factor, de zelfbeschermingstijd. Deze varieert per huidtype. Terwijl het ongeveer tien minuten is voor lichtgekleurde, Scandinavische huidtypes, kunnen mensen met een donkere huid meer dan anderhalf uur aan de zon worden blootgesteld zonder bescherming. Dit huidtype heeft ook een lager risico op huidkanker. De laagste zonbeschermingsfactor die door de Europese Unie wordt erkend is 6, de hoogste is 50 en vooral mensen met een lichte huid moeten zich voldoende beschermen. Kinderen moeten ook altijd worden beschermd met een zonnebrandmiddel met een hoge SPF. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat volledige bescherming tegen UV-straling niet mogelijk is en dat de tijd die in de felle zon wordt doorgebracht daarom tot een minimum moet worden beperkt.

Wat is UV-straling eigenlijk?

UV-straling is de gebruikelijke afkorting voor ultraviolette straling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen UVA- en UVB-stralen. Terwijl UVB-stralen verantwoordelijk zijn voor de schade die direct na blootstelling aan de zon zichtbaar is, zoals zonnebrand, zijn UVA-stralen nog gevaarlijker. We worden er het hele jaar door ongemerkt aan blootgesteld. Daarom worden ze vaak "het onzichtbare gevaar" genoemd. 95% van de zonnestralen die de aarde raken zijn UVB-stralen, de overige 5% zijn UVA-stralen. Deze stralen dringen door tot in de diepere lagen van de huid en veroorzaken schade op lange termijn. Dit omvat pigmentatiestoornissen en vroegtijdige huidveroudering, d.w.z. de vorming van vlekken en rimpels. Moderne zonverzorgingsproducten beschermen tegen beide soorten stralen en worden afgekort tot "UVA" en "UVB". Dit wordt breedspectrumbescherming genoemd.

Welke zonbeschermingsproducten zijn er verkrijgbaar?

Terwijl zonbeschermingsproducten vroeger erg duur waren, zijn ze nu verkrijgbaar voor slechts een paar euro. Er zijn echter geen bovengrenzen. Alle grote cosmeticabedrijven bieden al lang verschillende lotions, crèmes en sprays aan die beschermen tegen de negatieve effecten van zonlicht. Er wordt niet alleen onderscheid gemaakt tussen verschillende zonbeschermingsfactoren, maar ook tussen producten voor het gezicht, het lichaam of bijzonder gevoelige huidzones zoals de lippen en de ogen. Deze laatste worden vaak verwaarloosd, zelfs door mensen die zich voor het zonnen zorgvuldig insmeren met zonnecrème. Toch hebben juist deze zones bescherming nodig tegen UVA- en UVB-straling. Om de huid onder de ogen en de tere huid op de lippen te beschermen tegen beschadiging door UV-stralen, zijn speciale potloden die gemakkelijk aan te brengen zijn ideaal.

Om de gezichtshuid te beschermen, biedt de markt nu meer dan alleen eenvoudige zonbeschermingslotions en -crèmes. Sprays zijn bijzonder gemakkelijk in gebruik, kunnen snel worden aangebracht en zijn heerlijk licht. Er zijn ook make-up producten in poedervorm met een hoge zonbeschermingsfactor die de huid niet alleen perfectioneren maar ook beschermen.

Vooral jonge kinderen moeten worden beschermd tegen overmatige blootstelling aan de zon. Omdat de huid van kinderen dunner is dan die van volwassenen en daarom gevoeliger, moeten er altijd zonbeschermingsproducten worden gebruikt met een beschermingsfactor van 50+ en die geurvrij zijn. Bijna alle cosmeticabedrijven bieden zonnebescherming die speciaal voor kinderen is ontwikkeld. Toch moeten kinderen de middagzon vermijden en zich beschermen met een hoed.

Zoals eerder gezegd, moeten volwassenen zich ook niet te veel blootstellen aan de zon, zelfs als ze zich van tevoren goed hebben ingesmeerd met zonnebrandcrème. Als algemene regel geldt dat je je altijd moet insmeren voordat je gaat zonnebaden. Hoe meer en hoe vaker, hoe beter. Zonbeschermingsproducten, of het nu spray of crème is en ongeacht de beschermingsfactor, moeten royaal en herhaaldelijk worden aangebracht. Als je langere tijd in de zon gaat zitten, is het niet voldoende om je 's ochtends maar één keer in te smeren. Zonnebescherming moet vooral opnieuw worden aangebracht na het zwemmen in de zee, het meer of het zwembad, zelfs als je zweet.

Na het zonnebaden

Zonnebrand is natuurlijk nooit leuk. Zelfs als je alle nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan je huid blozen en zelfs sneller verbranden dan je denkt. Voor deze gevallen zijn er de zogenaamde after sun of après sun producten. Deze kalmeren de geïrriteerde huid, hydrateren en regenereren de huid. Zelfs als je huid niet is verbrand, raden we je aan om een vochtinbrengende after sun lotion te gebruiken. Regelmatig gebruik kan je bruine kleur verlengen en zelfs intensiveren. Zo kun je je vakantiekleurtje bewaren voor het dagelijks leven.